همه آدم ها هم واقعا نمیخواهند لاغر یا چاق بشوند ولی میخواهند بدن سالمی داشته باشند و از بیماری ها دور باشند!

علم هر روز اطلاعات زیادی در اختیار ما میذارد و تو این دوره دیگر راحت میتونیم نیاز ها و کمبودهای بدنمون رو با یک آزمایش خون ساده متوجه بشیم ولی راه های ساده تر هم هست! بله درست متوجه شدین حتی ساده تراز آزمایش خون!

برای نیاز های بدنمون دومدل دسته بندی درست کردند: درشت مغذی ها و ریز مغذی ها

ریز مغذی های بدن یا همون میکرو ها آهن و ویتامین هاست که خیلی تنوع و گستردگی داره.

ولی درشت مغذی ها یا همون ماکرو ها دسته بندی جمع و جورتری داره! و با تامین این درشت مغذی ها بصورت درست ریز مغذی ها ناخودآگاه درست میشه!

برای تأمین بدن از این طبقه بندی قبلا با هرم غذایی که درست کرده بودند، نشون میدادند. متأسفانه باید بگم تو ایران هنوزهم دارند همین هرم رو در مدارس و مراکز بهداشتی یاد میدند(وطنم پاره تنم!!)

هرم غذایی

خب باید بهتون بگم کف این هرم غلات و نان و برنج و ایناست یعنی: کربوهیدرات.

چند سال بعد از اینکه این هرم پخش شد، سریع متوجه شدن که سازنده این هرم از طرف صنایع مواد غذایی باج گرفته تا مواد غذایی مثل کیک و برنج و نون رو مهمتر نشون بده ! و خب حدود ۲۵ سال پیش این هرم منسوخ شد ولی ایران عزیزم  هنوز بنر های بزرگش رو توی مراکز بهداشتی میزنه و یاد میده واسه تغذیه سالم مردم!!!!!

باری!( به هر حال 🙂 )

نمودار ها و  عکسهای زیادی بعد از اون روی کار اومدن که یا ساده نبودن یا درست نبودن!

در حال حاضر رساترین مدل، مدل بشقاب هست!

بشقاب غذایی

واسه اینکه مدل بشقاب را نشون بدم مجبورم اون درشت مغذی هایی که گفتم دسته بندیشون را باز کنم!

ماکرو ها(درشت مغذی ها) سه دسته هستن:

الف)چربی ها

ب)کربوهیدرات ها کربوهیدراتها خودش دو دسته است! ۱٫کربوهیدرات خالص یا ساده ۲٫کربو هیدرات پیچیده یا فیبر ها

پ)پروتین ها

بدن به همشون نیاز داره!حتی چربی ها! بله درسته! چربی ها! چیزی که ماها خیلی بد میدونیم! ولی هر چیزی تعادلش خوبه! چربی واسه عملکرد درست هورمون ها نیاز اساسی هست! ولی چربی سالم! حالا چه مواد غذایی تو این دسته بندی ها جا میشن؟

کربوهیدراتخالص:  نون و برنج و قند فیبر ها: مثل سبزیجات و حبوبات

پروتیین:  انواع گوشت و تخم مرغ (سفیده) و لبنیات

چربی های سالم ( زیتون، زرده تخم مرغ و… )

وجود نداشتن یه ماده تو دسته های دیگه دلیل نمیشه تو دسته های دیگه نباشه!

مثلا تخم مرغ کامل پروتیین داره، چربی داره، کربوهیدرات هم داره! (ولی فیبر نداره)

ولی منظور من در اینجا اونقدری هست که بهش بشه گفت منبع اون درشت مغذی!

خب حالا توضیح بشقاب!

بشقاب شامل:

یک چهارمِ) ۰٫۲۵)قسمت کربوهیدرات(خالص یا همون ساده)

یک چهارم پروتیین

یک چهارم میوه

یک چهارم سبزیجات

کنارش یه لیوان شیر  یا ماست هست که لبنیاته!

این  مدل راحتترین مدل هست!

من همین بشقاب رو سر سفره پیاده میکنم ولی یکم متفاوت تر چون میوه ها یک چهارم نمیخوریم !

بشقاب من

نصف بشقاب غذاخوری رو انواع سبزیجات(هرچی رنگین تر و پر رنگ تر بهتر این یه اصل مهم تو سبزیجاته!) میزیرم! که اگه سالاد باشه خب خیار سبز هم که مثلا جزو میوه هاست داخلش هست و اون نصف دیگه هم خورشت و برنج میریزم و کنارش دوغ یا ماست دارم!

بعد از ظهر هم از انواع میوه های فصلی هر کدوم یکی قاچ میخورم! ( همون اصل هرچی رنگین تر بهتر)

حالا چرا هرچی رنگی تر بهتر ؟

هرچی سبز بودن سبزیجات بیشتر و پر رنگ تر باشه آهن بیشتری داره و مغذی تره! و هرچی تنوع رنگ(هویج گوجه و…) بیشتر باشه ویتامین های متفاوت تری رو بهتون میده!

یه جورایی همون بنتو هست.

اینا رو که رعایت کنیم خیلی راحت به اصل سالم خوری نزدیک شدیم!

اینم یه عکس خوشمزه و سالم

غذای خوشمزه

برای لاغری و چاقی تو پست های بعدی مینویسم.